نوار قلب چیست ؟
نوار قلب یا (ECG) یکی از سادهترین و قدیمیترین روشهای معاینات و بررسی عملکرد قلب است که تا به امروز نیز توانسته اطلاعات مفیدی را در مورد شرایط قلبی بیمار فراهم کند و یکی از روشهای تشخیصی مهم در مورد بیماریهای قلبی به شمار میآید.
مانند ماهیچههای دیگر، سلولهای ماهیچه قلبی نیز در پاسخ به دپلاریزاسیون الکتریکی (امواج محرک قلب) که از گره سینوسی-دهلیزی منتشر میشود، منقبض میشود، در واقع این تست فعالیت الکتریکی سلولهای عضلانی قلب را ثبت میکند. از روی این منحنی پزشکان میتوانند به نحوه عملکرد قلب پی ببرند. هر منحنی از سه موج تشکیل شده است که اولین آنها موج P بوده که کمی قبل از فعالیت الکتریکی ده
لیزها، کمپلکس QRS کمی قبل از فعالیت الکتریکی بطنها و موج T استراحت بطنها را نشان میدهد.
نوار قلب را تست EKG نیز مینامند که به دلیل تلفظ آلمانی آن یعنی Electrokardiogramm است.
نوار قلب چگونه انجام میشود؟
EKG با استفاده از ۱۲ لید مختلف انجام میشود به این صورت که ۱۰ عدد الکترود در قسمتهای مختلف بدن قرار میگیرد و این الکترودها فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکنند. چهار تای آن روی هر یک از دستها و پاها قرار میگیرند و ۶ تای دیگر نیز در سطح قدامی قفسه سینه. پس از برقراری جریان یک میلی ولت، از منبع خارجی وارد بدن میشود که در این حالت دستگاه کالیبره میشود. در واقع استاندارد کردن یا کالیبره کردن ECG برای پزشک امکان مقایسه را در بیماران مختلف ایجاد میکند.
بیمار بر روی تخت به شکل کاملاً آرام خوابیده و سپس پزشک لیدها را به اندامها متصل میکند، در این حالت دستگاه ش
روع به ثبت فعالیتهای الکتریکی قلب میکند و این فعالیتها به شکل یک نمودار بر روی کاغذ پرینت میشود. در نوار قلب بیمار هیچ احساسی نخواهد داشت و به طور کاملاً آرام خواهد بود.