احساس فشار یا سنگینی قفسه سینه میتواند یک تجربه نگران کننده باشد، به ویژه هنگامی که به طور غیرمنتظره بروز میکند. مهم است که بدانیم این احساس لزوما به معنی یک مشکل جدی پزشکی نبوده و ممکن است به دنبال علتهای مختلفی از جمله دلایل روانی یا گوارشی اتفاق بیفتد. در ادامه در مورد علتهای سنگینی یا فشار در قفسهی سینه و همچنین درمانهای آنها صحبت خواهیم کرد.
چه دلایلی برای فشار و سنگینی قفسه سینه وجود دارد؟
احساس سنگینی قفسه سینه میتواند ناشی از شرایط مختلف سلامت روحی و جسمی باشد:
• کرونا (COVID-19)
بیماری کرونا، همه گیرترین بیماری این برهه، به اندامهای مختلفی و خصوصا ریه حمله میکند. این ویروس در افراد مختلف با علائم متفاوتی ظاهر شده و برخی از این علائم مانند زنگ خطر، شدیدتر شدن وضعیت بیمار را گزارش میدهند. از جملهی این علائم احساس فشار یا سنگینی در ناحیهی قفسهی سینه است. سایر علائم عبارتند از: مشکل در تنفس، خواب آلودگی مداوم و آبی شدن رنگ لبها
• اضطراب
اضطراب یکی از واکنشهای طبیعی نسبت به وقایعی است که در اطرافمان رخ میدهد؛ اما اگر این اضطراب فروکش نکرده یا از حد معمولی عبور کند به صورت نوعی اختلال شناخته میشود.
اختلال اضطراب علاوه بر بروز احساس نگرانی و تنش، باعث میشود شخص حس کند که قفسهی سینهاش سنگین شده، قلبش سریعتر از حالت عادی ضربان داشته، نفس کشیدن برایش سخت شده، و تعریقی بیشتر از حالت عادی دارد.
• اختلال هراس یا panic disorder
در این نوع اختلال، شخص برای یک لحظه تمام کنترل خود را از دست داده و پس از چند دقیقه به حالت طبیعی خود باز میگردد. احساس سنگین شدن یا فشار در قفسه سینه از جمله علائمی است که هنگام وقوع حملههای پانیک رخ داده و معمولا بعد از گذشت ۱۵-۲۰ دقیقه از بین میرود. اگر فردی برای اولین بار این نوع حملات را تجربه کند، ممکن است آن را با حملات قلبی اشتباه بگیرد.
• افسردگی
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ میلادی ارتباط بین افسردگی و احساس درد قفسهی سینه را این گونه تشریح کرد: «افسردگی بر انتقال دهندههای عصبی اثر گذاشته و با همین تاثیر باعث تغییر خلق و خو، ایجاد حس درد، و سایر علائم جسمی میشود.» اکثر افراد افسرده به دلیل افزایش استرس، در قفسهی سینهی خود احساس سنگینی میکنند.
• رفلاکس معده
به گفتهی موسسهی ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی، GRED یا رفلاکس معده زمانی اتفاق میافتد که اسید معده از معده به سمت مری حرکت کند. این عارضه_ که در عوام به سوزش سر دل شناخته میشود_ یکی از شایعترین دلایلی است که باعث میشود شخص در قفسهی سینه خود احساس فشار و سوزش کرده و حتی یک توده را در گلوی خود حس کند. برخی افراد گاها، اما افراد مبتلا به این بیماری حداقل دو بار در هفته این علائم را تجربه میکنند.
• زخم معده
اگر دیوارهی معده یا اثنی عشر (قسمت ابتدایی روده کوچک) آسیب ببیند اصطلاحا زخم معده نامیده میشود که معمولا با درد شکم همراه است؛ با این حال گاهی اوقات میتواند باعث درد و ناراحتی در قفسهی سینه نیز گردد.
• سنگ صفرا
سنگ صفرا مسیر عبور صفرا از کبد به روده کوچک را مسدود کرده و باعث ایجاد فشار و اسپاسم در عضلات بالایی شکم میگردد. این فشار و درد به تدریج به قسمتهای بالاتر در قفسهی سینه هم منتقل شده و ممکن است ساعتها یا روزها طول بکشد.
• فشار عضلانی
اگر ماهیچههایی که وظیفهی اتصال دندههای قفسهی سینه را برعهده دارند بیش از حد کشیده شده یا فشار زیادی را متحمل شوند، باعث ایجاد حس فشار، درد، و حتی تورم در قفسهی سینه میگردند.
• آسم
آسم وضعیتی است که در آن مجاری تنفسی در ریه ملتهب، باریک و متورم شده و این اتفاقات منجر به احساس فشار در قفسهی سینه، نفس کشیدن سخت، خس خس سینه و… میشود.
• پنوموراکس
اگر هوا به فضای بین ریه و دیوارهی قفسهی سینه وارد شود، ریه تحت فشار قرار گرفته و تنفس به سختی اتفاق میافتد. شخص در این مورد در ناحیهی قفسهی سینهی خود احساس فشار خواهد داشت.
در چه صورت برای فشار و سنگینی قفسه سینه باید به پزشک مراجعه کرد؟
افرادی که دچار اضطراب یا افسردگی هستند ممکن است احساس سنگینی در قفسه سینه را به عنوان علامت بیماری خود تشخیص دهند. در این مورد، معمولاً ضرورتی ندارد برای هر بار بروز علائم به پزشک مراجعه شود. با این حال، از آنجایی که سنگینی و درد قفسه سینه دلایل زیادی دارد، بهتر است در صورت بروز علائم جدید یا برای اولین بار تجربهی آن به پزشک مراجعه کرد.
همچنین لازم به ذکر است که هر کسی درد ناگهانی، غیرقابل توضیح و شدید قفسه سینه را تجربه کرد باید سریعا با اورژانس تماس بگیرد.
درمان فشار و سنگینی قفسه سینه چیست؟
بسته به علت فشار و سنگینی قفسه سینه درمانهای مختلفی انتخاب میشود. اگر مشکل ناشی از آسم باشد، با داروهای استنشاقی نظیر آلبوترول و یا استفاده از دستگاههای تنفسی برطرف میشود. اگر این احساسات ناشی از اضطراب و افسردگی باشد، روان پزشک با دارودرمانی و در کنار مشاوره میتواند به بهبود کمک کند. اگر سنگینی و فشار بخاطر مشکلات گوارشی باشد، به وسیله مصرف داروهای آنتی اسید، مهار کنندهی پمپ پروتون، و داشتن یک رژیم غذایی صحیح میتوان به بهبود بیمار کمک کرد. در صورت لزوم هم عملهای جراحی خاصی برای درمان سنگ صفرا و پنوموراکس در پیش گرفته میشود.
درمانهای خانگی فشار و سنگینی قفسه سینه
اگر سنگینی و فشار قفسهی سینه به علت اضطراب باشد، ورزش منظم، اجتناب از مصرف کافئین، اجتناب از مصرف دخانیات و الکل، استفاده از روشهای آرام بخش مثل مدیتیشن و یوگا، خواب کافی، و حمایت عاطفی خانواده و دوستان میتواند به رفع اضطراب و در نتیجه رفع مشکل قفسهی سینه منجر شود.
تغذیهی صحیح و مناسب، مصرف به موقع وعدههای غذایی، و ترک سیگار و دخانیات تاثیر قابل توجهی در کاهش فشار و سنگینی ناشی از مشکلات گوارشی خواهد داشت. به همین منظور به بیماران توصیه میشود از خوردن چیزهایی که باعث رفلاکس اسید در بدن میشود (مثل غذاهای سرخ شده و پرچرب، نوشابه، شکلات و الکل) پرهیز کرده، و به جای خوردن سه وعده غذایی بزرگ، از وعدههای غذایی بیشتر اما کوچکتر استفاده کنند.
اگر ناراحتی و سنگینی قفسه سینه ناشی از فشار عضلات باشد، با استراحت و کمپرس یخ میتوان به مرور فشار قفسهی سینه را تخفیف داد. برای کمپرس از یک کیسه یخ میتوان کمک گرفت که در روز سه بار و هر بار به مدت بیست دقیقه بر روی محل آسیب دیده قرار گیرد. بعلاوه نشستن در وضعیتی که به قفسهی سینه فشار اضافی وارد نکند بسیار مهم است.
منابع:
https://www.healthline.com/health/tight-chest#treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324537#muscle-strain
https://www.uab.edu/news/health/item/11163-chest-pain-it-s-not-always-a-matter-of-the-heart
https://www.self.com/story/when-to-see-doctor-chest-tightness
https://www.verywellhealth.com/chest-tightness-5176641
در این مقاله مهمترین دلایل ایجاد کننده سنگینی در قفسه سینه مطرح شده است ، در صورتی که سوالی برایتان باقی مانده است که در مقاله پاسخ آن را دریافت ننموده اید می توانید از طریق شماره های تماس مرکز با ما در ارتباط بوده و سوالتان را مطرح نمائید
کلیه مقالات این سایت توسط تیم تحریریه مجرب و کادر پزشکی و دارو سازی دانشگاه اصفهان تهیه و به تائید پزشکان فوق تخصص مجموعه طبیب برتر می رسد
- سنگینی قفسه سینه | چرا قفسهی سینهام سنگینه؟ - مهر ۱۷, ۱۴۰۰
- علائم سکتهی قلبی در زنان و مردان - شهریور ۶, ۱۴۰۰
- رژیم غذایی سالم برای بیماران قلبی - مرداد ۱۶, ۱۴۰۰