سکته‌ی قلبی خفیف – خطرات، علائم، پیشگیری

آیا سکته خفیف مغزی خطرناک است؟

آیا سکته‌ی قلبی خفیف خطرناک است؟

شاید تا به حال شنیده باشید که کسی دچار حمله‌ی قلبی خفیف شده است. آنچه که مردم درباره‌ی این حالت فکر می‌کنند معمولا نوعی بیماری ساده است که به خیر گذشته، اما باید توجه داشت که هر نوع از سکته‌ی قلبی خطرناک بوده و در صورت‌عدم رسیدگی به موقع می‌تواند نتایج زیانباری داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی این اختلال قلبی، علائم، تشخیص، درمان، پیشگیری و… مقاله‌ی زیر را تا انت‌ها بخوانید.

منظور از سکته‌ی قلبی خفیف چیست؟

به نقل از سایت cleveland clinic، «حمله‌ی قلبی خفیف» عبارت متداولی است که پزشکان برای نامیدن حمله‌ی قلبی نوع non-ST elevation و یا NSTEMI به کار می‌برند. (این کلمه نشان دهنده‌ی این است که ضربان قلب بر روی الکتروکاردیوگرام چگونه نمایش داده می‌شود.)

در این نوع سکته‌ی قلبی، جریان خون در یکی از شریان‌های کرونری تا حدودی مسدود شده و منبع رسیدن خون اکسیژن دار به ماهیچه‌ی قلبی را محدود می‌کند.

در واقع شنیدن این نام از زبان پزشک می‌تواند به این معنی باشد که قلب بیمار زیاد آسیب ندیده و هنوز می‌تواند به صورت طبیعی پمپاژ خون را انجام دهد.

علت بروز سکته‌ی قلبی چیست؟

وجه مشترک تمامی انواع سکته‌های قلبی انسداد جریان خون به قلب است که در صورت باز نشدن آن، بافت قلبی از بین رفته و در نتیجه‌ی‌عدم خون‌رسانی کافی به مغز، بیمار از دست می‌رود.

دلیل اصلی انسداد جریان خون قلب بیماری آترواسکلروزیس یا تجمع پلاک‌های چربی بر دیواره‌ی سرخرگ‌های کرونری قلب است. در اثر رسوب این چربی‌ها و تنگ شدن رگ، جریان خون قلب با مشکل روبرو شده و شانس لخته شدن خون در رگ هم بالا می‌رود.

این موارد در کنار هم می‌توانند جریان خون تغذیه کننده‌ی قلب را به طور کامل بسته و مرگبار باشند.

خطرات سکته ی قلبی خفیف چیست

علائم سکته‌ی قلبی خفیف

در طی سکته‌ی قلبی همه‌ی افراد علائم یکسانی را تجربه نکرده و حتی ممکن است بعضی‌ها متوجه هیچ علامتی نشوند. در هر صورت هرچه علائم بیمار بیشتر باشد به احتمال بیشتری می‌توان گفت که او دچار سکته‌ی قلبی شده است.

بعضی از علائم به طور ناگهانی بروز پیدا می‌کنند و بعضی‌ها هم ممکن است از هفته‌ها قبل از بروز سکته بیمار را درگیر کنند.

به طور مثال درد قفسه سینه یا آنژین صدری که در نتیجه‌ی کاهش موقتی جریان خون قلب اتفاق می‌افتد، از جمله مواردی است که زودتر از بقیه اتفاق افتاده، با فعالیت تحریک شده و با استراحت تخفیف پیدا می‌کند.

علائم سکته‌ی قلبی خفیف شامل موارد زیر است:

از کجا می‌توان نوع سکته قلبی را تشخیص داد؟

علائم بیمار نمی‌تواند نوع حمله‌ی قلبی را مشخص کند چراکه همانطور که گفته شده این علائم در افراد و حتی جنسیت‌های مختلف تا حدی با هم متفاوت است. پس به صرف اینکه بیمار درد شدیدی احساس نکرده نمی‌توان گفت که حمله‌ی قلبی خفیفی داشته است. به همین دلیل است که باید نشانه‌های مختلف سکته‌ی قلبی را شناخت و به محض احساس آن‌ها با اورژانس تماس گرفت.

در واقع با وجود پیشرفت‌های زیاد در علم پزشکی و درمان و تشخیص بیماری‌های قلبی عروقی باید دانست که میزان علائم بیمار بعد از حمله‌ی قلبی به شدت به سرعت عمل او در رسیدگی به شرایطش بستگی دارد.

بلافاصله بعد از رسیدن به مراکز درمانی، درمان‌های دارویی فوری انجام شده و سپس آزمایش‌هایی برای تشخیص نوع سکته و تعیین اقدامات بعدی انجام می‌شود.

حتی اگر بعد از سکته‌ی قلبی خفیف قلب بیمار آسیب ندیده باشد، باید این سکته را به منزله‌ی افزایش ریسک فرد برای سکته‌ی قلبی دیگر دانست. به همین دلیل باید بیمار با پزشک خود مشورت کرده و برنامه‌های دارویی، ورزشی، روحی و تغذیه ای، برای جلوگیری از حمله‌ی قلبی مجدد داشته باشد.

آیا حمله‌ی قلبی خفیف خطرناک است؟

آمار نشان می‌دهد که از هر پنج نفری که قبلا دچار سکته‌ی قلبی شده اند، یک نفر طی پنج سال پس از حمله قبلی بار دیگر به بیمارستان آورده می‌شود. پس حتی سکته‌ی خفیف هم باید جدی تلقی شده و بیمار مرتبا به پزشک مراجعه کند.

به علاوه با اینکه این نوع سکته نسبت به سکته‌ی شدید آسیب کمتری به قلب می‌رساند، هنوز هم اختلال خطرناکی بوده و بیمارانی که به آن دچار شده‌اند به احتمال بیشتری به بیماری‌های خطرناکی مثل دیابت و بیماری‌های کلیوی مبتلا می‌شوند. در واقع چه بیمار دچار سکته‌ی خفیف شود و چه شدید، نیاز به هر دو درمان‌های کوتاه و طولانی مدت دارد.

از آنجایی که در حال حاضر میزان بقای پس از حملات قلبی ۹۰ درصد است، بیشتر مردم از آن‌ها، خصوصا اگر اقدامات اورژانسی پزشکی دریافت کنند، جان سالم به در می‌برند. این به این دلیل است که امروزه پزشکان می‌توانند با دقت بیشتری حملات قلبی را تشخیص داده و یا آن‌ها را درمان کنند. در هر صورت نکته‌ی مهم در تخمین اینکه فرد چقدر شانس بقا دارد، میزان آسیب وارده به بدنش بعد از سکته‌ی قلبی و همچنین سرعت دریافت درمان‌های پزشکی اورژانسی می‌باشد. هر چه فرد بعد از احساس علائم سریع‌تر با اورژانس تماس بگیرد شانس بیشتری برای سالم ماندن دارد.

مدت زمان بهبودی بعد از سکته‌ی قلبی خفیف چقدر است؟

به طور معمول بعد از سکته‌ی قلبی خفیف فرد بیمار به چند هفته تا چند ماه زمان برای ریکاوری نیاز دارد، اما اگر او دچار عارضه‌هایی شده باشد که پزشکان ناچار شوند برایش عمل قلب باز و یا جراحی بای پس انجام دهند، ممکن است بیمار حتی تا یک سال زمان برای بهبودی کامل نیاز داشته باشد.

درمان سکته‌ی قلبی خفیف چگونه است؟

اگر که بعد از بروز علائم فورا به پزشک مراجعه کرده باشید، پزشک بلافاصله بعد از شک کردن به سکته‌ی قلبی درمان با دارو‌هایی مثل آسپرین و نیتروگلیسیرین را شروع می‌کند. آسپرین از ایجاد لخته‌ی خون جلوگیری کرده و نیتروگلیسیرین هم درد قفسه‌ی سینه را کاهش داده و با گشاد کردن عروق جریان خون را بهبود می‌بخشد. همچنین ممکن است اکسیژن درمانی هم انجام شود.

سپس پزشک بعد از اطمینان از حمله قلبی دارو‌هایی تجویز کرده و در صورت لزوم به فکر جراحی می‌افتد.

دارو‌هایی که برای بیمار تجویز می‌شوند به شرایط خاص او و سلامت کلی وی بستگی دارند اما در کل شامل موارد زیر هستند:

دارو‌های حل کننده‌ی لخته‌ی خون، دارو‌های کنترل فشار خون به منظور کاهش بار قلبی، دارو‌های رقیق کننده‌ی خون به منظور جلوگیری از ایجاد لخته، و دسته‌ی دارویی استاتین به منظور کاهش کلسترول بد یا LDL.

ریسک فاکتور‌های بروز سکته قلبی

  • سن بالا؛ مردان بالای ۴۵ و زنان بالای ۵۵ سال
  • مصرف سیگار، چه به صورت اکتیو یا به صورت استشمام دود دیگران (پسیو)
  • فشار خون بالا
  • کلسترول و‌تری گلیسیرید بالا
  • چاقی
  • دیابت
  • سندرم متابولیک که زمانی اتفاق می‌افتد که فرد دچار چاقی و چربی، قند و فشار خون بالاست.
  • سابقه‌ی خانوادگی حمله‌ی قلبی
  • نداشتن تحرک
  • استرس و اضطراب
  • مصرف دارو‌های غیر قانونی مثل کوکائین و آمفتامین می‌تواند باعث اسپاسم عروق کرونری شود.
  • سابقه‌ی پره اکلامپسی که به معنی فشار خون بالا در دوران بارداری است و می‌تواند ریسک بیماری‌های قلبی را در بقیه عمر فرد بیشتر کند.
  • سابقه‌ی بیماری‌های خود ایمنی مثل آرتریت روماتوئید یا لوپوس

پیشگیری از سکته قلبی

حتی اگر قبلا تجربه‌ی بیماری قلبی داشته باشید می‌توانید با مصرف دارو‌های تجویزی پزشک خود و یا تغییر در سبک زندگی احتمال بروز سکته‌ی مجدد را به شدت کاهش دهید.

منظور از تغییر در سبک زندگی موارد زیر می‌باشد:

  • نگه داشتن وزن مناسب
  • رژیم غذایی بدون چربی‌های اشباع یا ترانس و کلا سازگار با قلب
  • دوری از سیگار
  • ورزش منظم
  • کنترل استرس و شرایط روحی
  • از بین بردن محرک‌های فشار خون یا کلسترول خون بالا

سکته خفیف قلبی اگرچه در ابتدا به نظر یک بیماری زودگذر و آرام به نظر می رسد ولی می تواند به عنوان یک هشدار در مورد سکته قلبی شدید در آینده مورد مطالعه قرار بگیرد پس به هیچ عنوان آن را نادیده نگیرید

Latest posts by دکتر ساینا جعفری (see all)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *