درد قفسه سینه به چه دلیل [بر اساس آخرین تحقیقات]

درد قفسه سینه

ممکن است شما سوزش، حس سنگینی و فشار و تیر کشیدن در ناحیه‌ی قفسه سینه را در سمت راست یا چپ احساس کرده باشید. درد قفسه‌ی سینه دومین علت مراجع به اورژانس در ایالات آمریکاست و در سراسر جهان ۲۰-۴۰٪ از جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگرچه مهم‌ترین علامت خطر بیماری‌های قلبی همان «درد قفسه سینه» است، و از همین رو لازم است هر نوع درد قفسه سینه را جدی بگیریم؛ ولی این طور نیست که لزوما هر نوع درد سینه حتما مربوط به قلب باشد! قفسه سینه انسان‌ها از نظر آناتومی، محل قرار گرفتن بیش از ده عضو مختلف است که هر کدام از آن‌ها می‌توانند منشا درد سینه باشند. فلذا شناخت علائم خطرناک درد قفسه‌ی سینه و مراجعه به موقع به پزشک اهمیت بسیاری دارد.

علت ها و عوامل درد قفسه سینه

چه عواملی باعث درد قفسه سینه می‌شود؟

درد قفسه‌ی سینه ناشی از کرونا، قلب، علل گوارشی، ریه، استخوان و عضلات و عوامل دیگر می‌تواند باشد که در ادامه به تفکیک به هر مورد می‌پردازیم. این درد به همراه علائم دیگری است که در تفکیک علت درد قفسه‌ی سینه بسیار کمک کننده اند.

اگر درد قفسه‌ی سینه همراه با علائم زیر باشد به احتمال زیاد مربوط به قلب بوده و نیازمند پیگیری فوری و جدی است:

  • فشار یا گرفتگی قفسه سینه
  • درد پشت، فک یا بازو
  • خستگی
  • سبکی سر
  • سرگیجه
  • تنگی نفس
  • درد شکم
  • حالت تهوع
  • عرق سرد
  • دردی که بیش از چند دقیقه به طول انجامد و با فعالیت بدنی تشدید شود؛ یا دردی که از بین رفته و ناگهان برمی گردد و یا شدت آن متفاوت می‌شود.

در صورت داشتن این علائم حتما با اورژانس تماس حاصل فرمایید.

اگر درد قفسه‌ی سینه همراه علائم زیر باشد، می توان احتمال داد که منشا آن غیر از قلب است:

  • طعم ترش یا اسیدی در دهان شما
  • دردی که فقط پس از بلع یا خوردن ایجاد می‌شود
  • مشکل در بلعیدن
  • دردی که بسته به موقعیت بدن شما بهتر یا بدتر است
  • درد هنگام نفس عمیق یا سرفه بیشتر است
  • درد همراه با بثورات
  • تب
  • لرز
  • آبریزش بینی
  • سرفه کردن
  • احساس وحشت یا اضطراب
  • کمردرد که به قسمت جلوی سینه شما تابیده می‌شود

درد قفسه سینه مرتبط با قلب

مثال‌هایی از درد قفسه سینه که ناشی از مشکلات قلبی است، شامل موارد زیر می‌شود:

دکتر ابراهیم حاجی زاده متخصص قلب و عروق

آنژین صدری، حمله‌ی قلبی، میوکاردیت، پریکاردیت، پارگی آئورت، کاردیومیوپاتی و…


آنژین صدری:

آنژین، ضعیف بودن جریان خون به سمت قلب است که در این صورت، احساس فشار در قفسه‌ی سینه و سرگیجه خواهید داشت.


حمله‌ی قلبی:

حمله‌ی قلبی ناشی از انسداد عروق و جریان خون به سمت قلب است. در این مورد درد به صورت گرفتگی یا فشار و یا درد تیز خودنمایی می‌

کند. همچنین دچار تنگی نفس، سبکی سر، عرق سرد، حالت تهوع، نبض سریع یا نامنظم، احساس خفگی یا یک توده در گلو، علائم شوک مانند ضعف ناگهانی و شدید، بی‌حسی در بازو یا دست نیز احتمالا خواهید شد. در صورت داشتن این علائم هرچه زودتر با اورژانس تماس حاصل فرمایید.


میوکاردیت:

در بعضی موارد، درد قفسه سینه مربوط به قلب ناشی از التهاب عضله قلب است. و اغلب بخاطر عفونت ویروسی است. این وضعیت به عنوان میوکاردیت شناخته می‌شود. هرساله حدود ۱.۵ میلیون مورد از میوکاردیت در سراسر جهان گزارش می‌شود. در این حالت درد قفسه سینه بصورت درد خفیف یا احساس فشار، به همراه علائمی دیگر مثل: تنگی نفس (شایع‌ترین علامت)، تورم در پاها و تپش قلب می‌باشد.

اگر علائم شما خفیف است، در اسرع وقت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. اگر درد قفسه سینه، تنگی نفس و سایر علائم شدیدتر است، با اورژانس تماس بگیرید.

درد قفسه‌ی سینه مرتبط با ریه

بیشتر دلایل درد تنفسی قفسه‌ی سینه به علت صدمه به ریه‌ها یا مشکلات مجاری هوایی است مثل: آمبولی ریه، پلوزری، روی هم افتادگی ریه، فشار خون ریوی و…. حال به توصیف دلایل درد قفسه سینه مربوط به تنفس می‌پردازیم.


آمبولی ریه:

این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که لخته خونی در یکی از سرخرگ‌های ریوی جای می‌گیرد و مانع از خون‌رسانی به بافت ریه می‌شود. درد قفسه سینه با آمبولی ریه دردی تدریجی یا ناگهانی، تیز، شبیه حمله قلبی است که با اعمال فشار بدتر می‌شود. علائم دیگر شامل تورم در ناحیه پایین پا و سرفه است که ممکن است شامل خون مخلوط با مخاط باشد.

در صورت بروز ناگهانی این علائم فورا به پزشک مراجعه کنید.

فشار خون شریانی ریه:

در مراحل اولیه فشار خون ریوی، هنگام فعالیت بدنی احتمالاً دچار تنگی نفس خواهید شد. در نهایت، فشار خون ریوی باعث خستگی حتی در حالت استراحت می‌شود. همچنین فشار در قفسه سینه، غش کردن، تورم در پاها را نیز حس خواهید کرد. فشار خون ریوی اغلب با داروها و تغییر سبک زندگی قابل درمان است. در صورت بروز علائم فشار خون ریوی باید توسط پزشک ارزیابی شوید.
بیماری انسداد مزمن ریه: COPD

به چند حالت مختلف گفته می‌شود که در آن مجاری تنفسی شما ملتهب شده و جریان هوا را از داخل ریه‌ها و خارج از آن محدود می‌کند. دو مثال اصلی برونشیت مزمن و آمفیزم است. درد این حالت به صورت گرفتگی در قفسه سینه مشاهده میشود، که اغلب با ورزش بیشتر می‌شود. سایر علائم عبارت‌اند از: تنگی قفسه سینه، خس خس، سرفه کردن. فعالیت بدنی باعث بدتر شدن بیشتر علائم COPD می‌شود.

پلورزی (Pleurisy):

اگر غشایی که ریه‌ها را می‌پوشاند، ملتهب شود، می‌تواند موجب درد قفسه سینه‌ای شود که در هنگام تنفس یا سرفه تشدید می‌شود. انواع مختلفی از پلور وجود دارد که دلایل مختلفی از جمله سرطان دارد. علائم پلوریسم شامل موارد زیر است:

  • تنگی نفس
  • سرفه کردن
  • درد شدید قفسه سینه که هنگام تنفس یا سرفه بدتر می‌شود
  • درد قفسه سینه ممکن است در قسمت بالاتنه شما گسترش یابد، و همچنین ممکن است به یک درد مداوم تبدیل شود.

اگر در هنگام تنفس یا سرفه درد قفسه سینه بدون دلیل دارید، برای تعیین علت، به پزشک مراجعه کنید.

درد قفسه‌ی سینه مرتبط با علل گوارشی

بیشتر دلایل مربوط به قلب و ریه دردهای قفسه سینه که ذکر شد با ورزش بدتر می‌شود، درحالی که ناراحتی قفسه سینه که ناشی از یک مسئله گوارشی است ممکن است در اثر ورزش بهبود یابد و هنگام خوابیدن بدتر شود. بیشتر دلایل هضم درد قفسه سینه مربوط به مشکلات مری است. مری لوله‌ای است که غذا و مایعات را به پایین گلو و معده شما حمل می‌کند. دلایل مربوط به مشکلات گوارشی عبارتند از: سوزش سر دل، اختلالات بلع، مشکلات کیسه صفرا، پانکراتیت و…

سنگ صفرا:

هنگامی که سنگ‌های صفراوی مجرای صفراوی را مسدود می‌کنند، می‌توانید درد شدیدی را در قسمت فوقانی شکم خود احساس کنید. به این حالت حمله کیسه صفرا گفته می‌شود. همچنین ممکن است احساس درد کنید که تا سینه شما تابش می‌کند. علائم معمولاً پس از صرف یک وعده غذایی زیاد ایجاد می‌شود. اگر درد شکم بیش از یک یا دو ساعت طول کشید، تب داشتید، استفراغ کردید، رنگ مدفوع‌تان تغییر کرد؛ فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اختلالات مری مثل پارگی یا اوزوفاژیت یا اختلال حرکت:

این دردها بر اساس شدت بیماری از خفیف تا شدید هستند و معمولا بلع احساس درد خواهید داشت. هم چنین از علائم جانبی می‌توان به حالت تهوع، استفراغ و… اشاره کرد.

درد قفسه سینه مربوط به علل روان

اضطراب:

درد قفسه سینه همراه با حمله اضطراب دردی خنجری یا سوزنی است که معمولاً در وسط قفسه سینه احساس می‌شود. علاوه بر این درد، علائم زیر را نیز احساس خواهید کرد: حالت تهوع، تعریق، تپش قلب، سبکی سر و مشکل تنفس.

علائم بیماری قلبی و اضطراب بسیار مشابه است و امکان دارد با یکدیگر اشتباه گرفته شوند؛ نقطه تمایز آن‌ها نوع درد قفسه‌ی سینه است. با حمله اضطراب، درد معمولاً احساس خنجر یا سوزن در وسط قفسه سینه است. حمله قلبی اغلب بیشتر شبیه فشار یا گرفتگی در قفسه سینه است.

حمله پانیک یا وحشت:

درد به صورت درد خنجری و معمولاً همراه با تنگی نفس و قلب تند است. برخلاف حمله اضطرابی، حمله هراس می‌تواند بدون هیچگونه تحریک واضحی رخ دهد. و معمولا یک رویداد کوتاه مدت است که براساس آنچه در لحظه برای شما اتفاق می‌افتد، به سرعت توسعه می‌یابد. به عنوان مثال، ممکن است از حضور در جمع زیادی و یا هنگام پرواز با هواپیما با تلاطم زیاد وحشت کنید. علائم جانبی مشابه اضطراب می‌باشد.

چه موقع نیاز است به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر این علائم را همراه با درد سینه دارید، به اورژانش زنگ بزنید:

  1. احساس ناگهانی فشار، فشردگی، تنگی، یا خرد شدن زیر استخوان سینه.
  2. درد که به فک، دست چپ، گردن و یا شکم کشیده می‌شود.
  3. درد شدید سینه و ناگهانی، به خصوص بعد ازعدم فعالیت به مدت طولانی.
  4. ضعف، سبکی سر یا سرگیجه
  5. مشکلات تنفسی
  6. حالت تهوع یا استفراغ
  7. فشار خون کم و یا ضربان قلب بسیار کم

تقسیم‌بندی علل درد بر اساس محل درد

اگر در سمت راست قفسه‌ی سینه خود احساس درد می‌کنید، ممکن است به یکی از این موارد دچار شده باشید:

گاستریت، آسیب به دیواره‌ی قفسه‌ی سینه، بیماری کیسه صفرا، سوزش سر دل، پانکراتیت، ذات الجنب، ذات‌الریه، پنوموتوراکس، کوستوکندریت، سینه پهلو، تومور سینه

اگر در سمت چپ قفسه‌ی سینه‌ی خود احساس درد می‌کنید، ممکن است به یکی از این موارد دچار شده باشید:

اضطراب، حمله‌ی پانیک، سوزش معده، رفلکس معده، سندرم روده‌ی تحریک پذیر، مشکلات قلبی

منابع:

https://www.healthline.com/health/causes-of-chest-pain#heart-related

https://www.healthline.com/health/chest-pain#causes

https://www.healthline.com/health/left-chest-pain#emergency-care

در مقاله درد قفسه سینه می توانید با دلایل و عللی که موجب درد قفسه سینه می شوند آشنا شوید و اگر در اینباره سوالی برایتان مانده است می توانید با پزشک فوق تخصص طبیب برتر از طریق قسمت نظرات مطرح کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *