درد دست چپ می تواند یک شکایت شایع باشد چرا که در زندگی روزمره ما بسیاری از امور را به کمک دست خود انجام داده و ماهیچه ها و مفاصل آن بسیار در معرض آسیب قرار دارند. اما از آن جایی که دست چپ به قلب از نظر آناتومی نزدیک تر است، اکثرا مردم درد در این ناحیه را با مشکلات قلبی مرتبط دانسته و نگرانند. در حالی که همیشه اینطور نیست؛ درد دست چپ ممکن است دلایل مختلفی از جمله دلایل عصبی، ارتوپدی و… داشته باشد که توانایی افتراق بین این علت ها و مشکلات قلبی حائز اهمیت است.
از همین رو مهم است که این علائم را بشناسیم و بتوانیم منشا را تا حدودی تشخیص دهیم. در ادامه به تمامی علت هایی که باعث بروز درد در دست چپ می شوند پرداخته و زمان مراجعه به پزشک و راهکار های درمانی را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.
چه نوع درد دست چپی نشان دهنده ی مشکلات قلبی و سکته ی قلبی است؟
به علت اهمیت این موضوع زودتر به درد دست چپی که خبر از سکته ی قلبی می دهد پرداخته ایم.
درد دست چپ یکی از شایع ترین علائم حمله ی قلبی است؛ زیرا اعصاب منشعب شده از قلب از بازو هم عبور کرده و حین ارسال سیگنال های درد، سلول های مغزی قابلیت تفکیک منشا درد را نداشته و بازوی فرد درد می گیرد.
درد دست چپ در کنار علائم زیر نشان دهنده ی وقوع یک حمله ی قلبی بوده و باید سریعا با اورژانس تماس گرفت یا فرد را به بیمارستان منتقل کرد:
- تنگی نفس
- تهوع یا استفراغ
- سبکی سر
- تعریق ناگهانی یا گرگرفتی
- ناراحتی در مرکز قفسه ی سینه که بیش از چند دقیقه طول کشیده و برطرف شده، و یا مجدد حس شود.
- تنگی نفس
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم سکته ی قلبی می توانید به این مقاله مراجعه کنید.
سایر علت های درد دست چپ
دلایل روانی یا جسمی زیادی وجود دارند که ممکن است باعث بی حسی، ضعف، تورم یا درد در نواحی مختلف دست چپ شوند. درد دست چپ ممکن است نشان دهنده ی موارد زیر باشد:
-
مشکلات ناشی از استفاده ی بیش از حد
افرادی که به صورت مداوم از دست خود استفاده کرده (مثل بافنده ها، افرادی که زمان زیادی تایپ می کند و…)، یا طی ورزش حرکات مرتبط با دست را اشتباه انجام داده، و یا اجسام سنگین را با دست بلند می کنند، دچار درد در ناحیه ی دست می شوند. به غیر از این موارد که در طی روز به وفور می توانند رخ دهند، دلایل دیگری هم وجود دارد:
-
سندرم تونل کارپال یا تونل مچ دست
از ساعد تا کف دست، عصبی به نام ” عصب میانی” امتداد دارد. زمانی که این عصب توسط تونل کارپال به علت التهاب یا ضخیم شدن تاندون ها تحت فشار قرار گیرد، سندرم مچ دست ایجاد می گردد. علائم سندرم تونل مچ دست به تدریج شروع شده و می توانند به درجه های مختلفی برسند. این علائم شامل سوزش مکرر، سوزن سوزن شدن یا خارش در کف دست و انگشتان، درد در اطراف انگشتان شست و اشاره و وسط، عدم تمایز بین گرما و سرما، احساس تورم حتی در صورت عدم وجود تورم و… است.
-
تاندونوز
به مجموعه ای از پارگی های بسیار کوچک که در بافت یا اطراف تاندون اتفاق می افتند تاندونوز گفته می شود. علاوه بر درد و حساسیت، علائم شایع دیگری هم برای این عارضه وجود دارند که کاهش قدرت و حرکت در ناحیه ی آسیب دیده را شامل می شوند.
-
Stenosing tenosynovitis یا انگشت ماشه ای
تنگ شدن تنوسینوویت یا انگشت ماشه ای وضعیت دردناکی است که انگشتان دست در حالت خمیده گیر می کنند. این عارضه به دنبال از بین رفتن غلاف های تاندون ایجاد شده و به همین علت ممکن است برآمدگی هایی در قسمت پایین انگشتان احساس شود.
-
مشکلات استخوانی، ماهیچه ای یا مفصلی
-
کیست گانگلیون
کیست گانگلیون اغلب توده های پر از مایعی هستند که به سرعت در اندازه های مختلف در زیر مچ یا مفصل انتهایی انگشت ظاهر می شوند. این کیست ها می توانند ناپدید شده یا تغییر اندازه دهند؛ اگر این تغییر اندازه به نحوی باشد که به اعصاب مجاور فشار وارد شود، شخص ممکن است احساس درد، سوزن سوزن شدن یا بی حسی را در اطراف مچ دست و یا در دست تجربه کند. این توده ها اغلب بدون نیاز به درمان برطرف می شوند.
-
آسیب تروماتیک
ساختار آناتومی دست بسیار ظریف و آسیب پذیر بوده و به همین علت آسیب دیدگی هایش نیز بسیار شایع هستند. در هر دست ۲۷ استخوان کوچک وجود دارد که آسیب به هرکدام باعث احساس درد خواهد شد. هم چنین علاوه بر استخوان ها ممکن است ماهیچه ها نیز کشیده شده و درد ایجاد کنند.
این آسیب ها می تواند به صورت شکستگی، در رفتگی و ترک برداشتن(در اصطلاح عام به مو برداشتن هم معروف است)، ظاهر شود. نکته ی مهمی که باید به آن توجه شود این مسئله است که آسیب ها در افراد دچار کمبود کلسیم یا مبتلا به پوکی استخوان شدید تر بوده و از همین رو توجه به رژیم غذایی و مصرف مکمل های ضروری بسیار اهمیت دارد.
-
اسکلرودرمی
اسکلرودرمی منجر به رشد غیرمعمول بافت همبند در زیر پوست شده و در نتیجه باعث سفت شدن انگشتان و اختلال در حرکت دست می شود.
-
مشکلات ناشی از شرایط پزشکی
-
آرتریت
یکی از اصلی ترین علل احساس درد در ناحیه ی دست “آرتریت” بوده و به دنبال التهاب یک یا چند مفصل بروز پیدا می کند. بیش از صد نوع مختلف آرتریت وجود دارد، اما شایع ترین آن ها آرتروز و آرتریت روماتوئید هستند.
با گذشت سال ها مفاصل دست دچار ساییدگی یا پارگی می شوند، زیرا غضروف ها که وظیفه ی تسهیل حرکت مفاصل و جلوگیری از اصطکاک آن ها را بر عهده دارند، تحلیل می روند. این اتفاق در پزشکی تحت عنوان آرتروز یاد می شود.
آرتریت روماتوئید هم یک بیماری مزمن بوده که می تواند قسمت های مختلف بدن از جمله دست را درگیر کند. در این بیماری مفاصل ملتهب شده و در نتیجه شخص احساس درد یا سفتی می کند. در مقاله ی آرتریت روماتویید بیشتر به این بیماری پرداخته ایم.
فرد در صورت ابتلا به آرتریت، به ویژه بعد از استفاده ی مداوم و بیش از حد از دست، در مفاصل انگشتان یا مچ دست خود احساس درد مبهم یا سوزش می کند. هم چنین مفاصل دستش ملتهب گشته و کیست های کوچکی نیز در انتهای انگشتانش احساس می شود. درد صبحگاهی و سفتی مفاصل هم از دیگر علائم این بیماری هستند.
-
نقرس
نقرس شکل پیچیده تری از ورم مفاصل بوده که می تواند هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد. افراد مبتلا حملات ناگهانی و شدیدی از درد را در مفاصل خود تجربه می کنند؛ این حملات به نحوی است که افراد اغلب از شدت این درد در طول شب از خواب بیدار شده و احساس می کنند دستانشان آتش گرفته است.
-
لوپوس
لوپوس یک بیماری خود ایمنی بوده که باعث التهاب در سراسر بدن می شود. این بیماری با درد و سفتی مفاصل، تب کردن بی دلیل، بثورات قرمز رنگ که اغلب بر روی صورت ظاهر می شود، ریزش مو، خستگی، درد هنگام تنفس عمیق، تورم در پاها و اطراف چشم ها، و کمرنگ یا بنفش شدن ناخن ها و انگشتان، همراه است.
-
سندرم Raynaud
بیماری یا پدیده ی رینود وضعیتی است که در آن عروق خونی انگشتان دست یا پا به طور موقت تنگ شده و درنتیجه این نواحی در هنگام استرس یا قرار گرفتن در معرض هوای سرد بی حس یا سرد می شوند. به عبارت دیگر، واکنش بدن در برابر سرما و استرس در افراد مبتلا به این بیماری شدید تر است. علائم حمله رینود عبارتند از: انگشتان سرد دست و پا، تغییر رنگ انگشتان، بی حسی یا سوزن سوزن شدن و… .
بیماری رینود به دو دسته ی اولیه و ثانویه تقسیم می شود که نوع ثانویه شدیدتر بوده و ممکن است نیازمند جراحی باشد.
-
دیابت
متاسفانه بیماری دیابت عوارض زیادی برای فرد به دنبال دارد که یکی از آن ها کاهش احساس در دست می باشد. این اتفاق به دلیل کاهش جریان خون و یا آسیب به اعصاب رخ داده و از همین روست که این بیماران در دست خود احساس درد دارند.
-
بارداری
بارداری ممکن است باعث قرمزی، خارش، تورم، بی حسی، یا سوزن سوزن شدن دستان شود که البته جای نگرانی نبوده و اغلب پس از زایمان برطرف می شود.
-
اضطراب و فشار عصبی
اضطراب و استرس به تنهایی می توانند باعث ایجاد درد در دست چپ شوند. بعلاوه می توانند دردی را که در ناحیه ای از دست و به دلایل دیگر ایجاد شده، شدت بخشند.
-
سردرد میگرنی همی پلژی
این نوع سردرد یک مورد نادر است که باعث ایجاد علائمی مثل سردرد شدید و ضربان دار در یک طرف سر می شود. افرادی که این سر درد را تجربه می کنند ممکن است از بی حسی و سوزن سوزن شدن دست یا پای خود، خواب آلودگی، حالت تهوع، گیجی، و حساسیت به نور نیز شکایت کنند.
-
تنگی گردن
تنگ شدن کانال نخاعی در گردن به اعصاب فشار وارد کرده و باعث ایجاد درد در بازو ها و ضعف آن ها می شود.
در چه صورت برای درد در دست چپ باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای دردی که با درمان های خانگی و استراحت تسکین نمی یابد، پیوسته شدیدتر شده و یا با تب و خستگی همراه است، با پزشک مشورت کنید. همچنین اگر خودتان گمان می کنید که درد بخاطر آسیب دیدگی خاصی است، بدون تامل به پزشک مراجعه کنید.
چه موقع برای درد در ناحیه دست چپ باید با اورژانس تماس گرفت؟
با توجه به نکاتی که در بالاتر ذکر شد، اگر درد دست نشان دهنده ی یک جمله ی قلبی است، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
همچنین اگر احتمال شکستگی مچ یا بازو را می دهید و یا دردتان شدید، ناگهانی و غیرقابل تحمل است؛ به اورژانس اطلاع دهید و سریعا به بیمارستان مراجعه کنید.
درمان درد در دست چپ چیست؟
با توجه به علت ایجاد کننده ی درد، درمان های مختلفی اتخاذ می شود:
- اولین راه برای کاهش دردها، خصوصا دردهای ناشی از آسیب دیدگی و یا استفاده مکرر از دست، استراحت است. استفاده از کمپرس یخ نیز به کاهش التهاب و درد کمک می کند، البته گاهی درد ها به حرارت هم پاسخ خوبی داده و سریع تسکین می یابند.
- اگر درد ناشی از شکستگی و دررفتن استخوان ها نبود، می توان با ماساژ دادن نواحی دردناک و ماهیچه های اطراف به آرام شدنش کمک کرد.
- استفاده از داروهای استروئیدی و مسکن ها هم برای کاهش درد و التهاب مجاز می باشد.
- اعمال جراحی، آتل بندی، گچ گرفتن، مصرف داروهای خاص و فیزیوتراپی، از جمله درمان های تخصصی هستند که توسط پزشک و بسته به شرایط انتخاب می شوند.
- برای درمان درد ناشی از آرتریت از داروهای استروئیدی و دیگر داروها به منظور کاهش علائم درد و تورم استفاده می شود. هم چنین در صورت نیاز به بیمار جلسات فیزیوتراپی پیشنهاد شده و پزشک توصیه می کند در زمان های استفاده بیش از حد از دست، مفاصل آتل بندی شوند.
و همچنین
- در دردهای ناشی از سندرم تونل کارپال از داروهای ضد درد و استروئیدی برای کاهش علائم می توان کمک گرفت. هم چنین تحقیقات نشان داده که طب سوزنی و انجام فیزیوتراپی تاثیر به سزایی در روند بهبود این بیماری دارد. علاوه بر این ها می توان از یخ یا کمپرس های سرد و آتل هم استفاده کرد.
- هرچند که کیست های گانگلیون اغلب به درمان نیاز ندارند، اما با استراحت و آتل بندی می توان اندازه ی کیست ها را کاهش داد و اگر درد شدید و اذیت کننده باشد، پزشک می تواند مایع کیست را تخلیه کرده و یا آن را به طور کامل خارج کند.
- حملات شدید درد، سوزش و قرمزی نقرس را به وسیله ی داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل کلشی سین و سایر داروهای مربوطه می توان کنترل کرد و بهبود بخشید.
- تنگ شدن تنوسینوویت یا انگشت ماشه ای با مصرف داروهای NSAID و تزریق مستقیم استروئید به غلاف تاندون ها و یا جراحی درمان می شود.
- اسکلرودرمی یک بیماری مزمن بوده که درمانی ندارد. با این حال استروئید ها، داروهای فشار خون، و سرکوب کننده های سیستم ایمنی می توانند به تسکین علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کنند.
منابع:
https://www.healthline.com/health/hand-pain#trauma
https://www.healthline.com/health/left-arm-pain-anxiety#treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324593
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317652#heart-attack
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/handp
https://www.medicinenet.com/hand_pain/symptoms.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/left-arm-pain-but-no-chest-pain#when-to-see-a-doctor
درد دست چپ مخصوصا در افرادی با سن بالای ۶۵ سال می تواند یک هشدار محسوب شود بنابراین نباید به سادگی از این درد گذشت و یا آن را نادیده گرفت، یادمان باشد مراجعه به موقع به پزشک هم در کاهش هزینه های مادی و هم در کاهش هزینه های روحی ناشی از درد و عوارض آن بسیار موثر است پس به موقع به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
تمامی مقالات این سایت توسط تیم تحریریه و نویسندگان مجرب از دانشجویان پزشکی و داروسازی دانشگاه اصفهان تهیه و توسط پزشکان فوق تخصص مجموعه بررسی و تائید می گردد
- چه دلایلی ممکن است برای تنگی نفس وجود داشته باشد؟ - آبان ۱۰, ۱۴۰۰
- چرا دست چپم درد میکند؟ - مهر ۱۹, ۱۴۰۰
- همه چیز درباره تزریق چربی - تیر ۷, ۱۴۰۰