درد کتف چپ
درد کتف چپ
حتما تا به حال شده است که دچار درد کتف علی الخصوص درد کتف چپ شده باشید. این درد بیشتر اوقات پس از خوابیدن در یک وضعیت نامناسب یا استفاده ی بیش از حد از کتف ایجاد می شود. همچنین می تواند به صورت های مختلفی مثل شروع درد هنگام چرخاندن سر یا بالا آوردن بازو، یا کلا حساس بودن آن ناحیه به لمس و حرکت بروز پیدا کند.
در این میان عامل نگران کننده ای که ممکن است به وجود آید درد کتفی است که خبر از بیماری های خطرناکی مثل بیماری های قلبی یا ریوی می دهد. خصوصا درد کتف چپ که به علت نزدیکی به قلب بیشتر نگران کننده است. در این مقاله به علت های مختلف ایجاد درد در کتف، خصوصا درد کتف چپ و درمان های آن ها پرداخته ایم؛ پس برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
چه زمانی درد کتف چپ خبر از بیماری قلبی می دهد؟
درد کتف چپ می تواند هشداری برای بیماری های قلبی مثل پریکاردیت یا دایسکشن آئورت باشد که برای اطمینان از آن باید به سایر علائم فرد هم توجه کرد. به طور مثال اگر علائم دیگری مثل تنگی نفس، سرگیجه، درد قفسه سینه، بی حالی، یا حالت تهوع و استفراغ هم با این درد همراه بود باید هرچه سریع تر با اورژانس تماس گرفت و خدمات فوری دریافت کرد.
بعضی اوقات هم درد کتف، خصوصا در خانم ها، نشان دهنده ی سکته ی قلبی است. درد قفسه ی سینه و تنگی نفس نیز می توانند به همراه آن بروز پیدا کنند. در هر صورت نکته ی مهم این است که اگر دچار این علائم شدید و سابقه ی بیماری های قلبی هم در خانواده دارید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
ارتباط بین بیماری های ریوی و درد شانه و کتف
به ندرت پیش می آید که سرطان ریه علت درد شانه باشد؛ اما باید گفت که شایع ترین عارضه ی نوعی سرطان به نام تومور پانکوست، همین درد شانه است چراکه تومور ها در قله های ریه که در نزدیکی شانه و کتف هستند بروز پیدا کرده و به ندرت علائم تنفسی ایجاد می کنند.
از دیگر علائم این نوع تومور می توان به درد بازو، ضعف ماهیچه، سوزن سوزن شدن پوست، و بی حسی آن اشاره کرد.
مزوتلیوما هم نوعی سرطان نادر است که در نتیجه ی تماس طولانی مدت با فیبر های آزبست موجود در هوا بروز پیدا می کند. در نوعی از مزوتلیوما که نوع پلورال آن است، لایه های اطراف ریه تحت تاثیر قرار گرفته و فرد می تواند علاوه بر داشتن درد در شانه و کتف، دچار درد قفسه ی سینه، سرفه، و تنگی نفس هم باشد.
سایر علت های درد کتف
- گرفتگی ماهیچه کتف از شایع ترین دلایل درد در این ناحیه است که معمولا بعد از کار کشیدن زیاد از آن یا گرم نکردن قبل از ورزش بروز پیدا می کند. در نتیجه ماهیچه نسبت به لمس یا انقباض حساس شده و می تواند در طول روز برای فرد آزار دهنده باشد.
البته این درد می تواند ناشی از درد سایر نقاط بدن مثل شانه یا گردن هم باشد که به کتف سرایت کرده است.
در هر صورت برای درمان گرفتگی ماهیچه، ماساژ درمانی از بهترین روش هاست. به طور مثال طی ماساژ آزاد سازی میوفاسیال، فرد متخصص فشار مداومی را به بافت پیوندی اطراف ماهیچه و استخوان وارد می کند تا این گرفتگی آزاد، درد کمتر، و دامنه حرکت مفصل فرد بیشتر شود.
- آسیب ماهیچه یا کشیدگی آن که به علت فشار بالا به بالا تنه و بازو ها، یا حتی بد خوابیدن و به درستی ورزش نکردن ایجاد می شود.
- بیماری های مربوط به گردن مثل آرتروز یا تنگی کانال نخاعی در مهره های گردنی می تواند به اعصاب کتف انتشار پیدا کند.
- در رفتگی مفصل شانه قادر است دردش را به کتف انتقال دهد.
- ستون فقرات در ناحیه ی کمر و دقیقا بین هر دو کتف قرار دارد و اختلالات آن مثل آرتروز می تواند باعث حس درد در ناحیه ی کتف شود. برای بهبودی این درد بهتر است در کنار دارو های مسکن و ضد التهاب، از ورزش های مخصوص هم استفاده کنید.
و باز هم درمورد دلایل کتف درد می توان نوشت
- شکستگی کتف مانند شکستگی هر استخوان دیگری با درد زیادی همراه است که نمی توان نادیده اش گرفت. این مورد معمولا بعد از جراحات شدید مثل تصادف بروز پیدا کرده و در چنین شرایطی باید هر چه سریع تر با اورژانس تماس گرفت.
لازم به ذکر است که پوکی استخوان که بیشتر در افراد مسن بروز پیدا می کند می تواند ریسک شکستگی کتف در حوادث روزانه را افزایش دهد. برای پیشگیری از این حالت نه تنها باید با مصرف مکمل ها از پوکی استخوان جلوگیری، بلکه باید با انجام ورزش های قدرتی مفاصل بدن را قوی تر کرد. - التهاب اعصاب ناحیه ی کتف که بیشتر بعد از بلند کردن بار های سنگین یا عفونت هایی که عملکرد ماهیچه را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز درد گسترده در ناحیه ی کتف می شود، به وجود می آید.
- فیبرومیالژی نوعی درد گسترده در سیستم اسکلتی-عضلانی است که با اختلالات خواب و خلق و خو و همچنین خستگی همراه می باشد. به نظر می رسد که این حالت بیشتر در اثر استرس های روحی یا فیزیکی ای است که به بدن وارد شده و در درک فرد از درد و سایر سیگنال های عصبی تاثیر می گذارد. پس تنها محدود به کتف نیست اما می تواند با درد کتف هم همراه باشد.
- در بیماری زونا که بثورات جلدی بر مسیر حرکت اعصاب بروز پیدا می کنند، قبل از بروز بثورات، آن ناحیه که می تواند کتف باشد، دچار درد می شود.
چه زمانی باید نگران درد کتف چپ بود؟
((به نقل از سایت spine-health هر درد کمر یا شانه ای که چند هفته به طول انجامیده یا با فعالیت های روزانه تداخل ایجاد می کند باید توسط پزشک بررسی شود. اگر درد شما شدید بود یا با علائم هشدار دهنده ای مثل سردرد، مور مور شدن، ضعف یا حالت تهوع همراه باشد، باید هر چه سریع تر با اورژانس تماس گرفت.))
درمان درد کتف چگونه انجام می شود؟
برای درمان کتف دردی که ناشی از مواردی غیر از شرایط اورژانسی و بیماری های قلبی-ریوی باشد، می توان با انجام ورزش های قدرتی و کششی توانایی سیستم عضلانی-اسکلتی را افزایش داد. البته اگر با ادامه ی ورزش درد شدید شود نباید آن را ادامه دهید. به طور کلی باید از انجام حرکاتی که محرک درد هستند، تا مدتی که بدن خود را بهبود می دهد(حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت)، خودداری کرد.
در زمان هایی که درد بعد از فعالیت شدید ورزشی بروز پیدا می کند باید به بدن زمان داد تا پارگی های احتمالی و کوچکی که در ماهیچه ایجاد شده است را بهبود دهد.
همیشه به خاطر داشته باشید که نباید با حرکات شدید ورزشی یا بار های سنگین به بدنی که هنوز توانایی کافی بدست نیاورده است فشار آورید.بلکه باید آرام آرام شروع کرده و شدت حرکت را از سبک ترین حالت، خصوصا اگر خیلی وقت است ورزش نکرده اید، شروع کنید.
اگر با وجود استراحت و انجام ورزش های سبک هنوز هم درد ادامه پیدا کرد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
و همچنین برای درمان کتف درد
در زمان هایی که ماهیچه کتف دچار التهاب شده است می توان با استفاده از پد های سرمایشی یا ظرف یخ، جریان خون این ناحیه را کاهش داده و درنتیجه التهاب و تورم را بهبود بخشید.
برای بعضی افراد، خصوصا کسانی که گرفتگی ماهیچه کتف دارند، استفاده از پد گرمایشی بهتر بوده و باعث ریلکس شدن ماهیچه می شود.
از مسکن های بدون نسخه مثل آسپرین، بروفن، و ناپروکسن هم می توان استفاده کرد و باعث کاهش درد و التهاب شد. البته مصرف بیشتر از ۱۰ تا ۱۴ روز این مسکن ها، به علت عوارض گوارشی توصیه نمی شود.
طب سوزنی از جمله روش هایی است که به وسیله ی آن می توان منجر به تحریک پیام های عصبی ریلکس کننده ی ماهیچه شد. طب سوزنی برای بعضی افراد روش موثری می باشد.
((به نقل از سایت injurymap اگر درد با گذر زمان بهبود پیدا نکرد باید به پزشک یا فیزیوتراپیست مراجعه کرد. به علاوه اگر شما در حال انجام ورزش های سنگینی در این مدت هستید مواظب باشید چراکه این کار باعث ناواضح شدن حس درد، به علت ترشح مسکن طبیعی بدن حین فعالیت، می شود))
جلوگیری از درد کتف چگونه انجام می شود؟
اگر شما زندگی کم تحرکی داشته باشید نه تنها در معرض پوکی استخوان هستید، بلکه ماهیچه هایتان به علت نداشتن فعالیت کافی کوچک و ضعیف می شوند و به همین علت هم ریسک بیشتری برای آسیب دیدن طی انجام فعالیت های روزانه یا ورزشی دارند.
در نتیجه می توانید با انجام منظم ورزش های قدرتی و کششی توانایی بدن خود را برای مقابله با چنین شرایطی بهتر کنید.
بهتر است ورزش های قدرتی را با فاصله ی یک تا دو روز و حدود دو تا سه بار در هفته انجام دهید؛ اما ورزش های کششی ظرفیت این را دارند که همه روزه و در هر محل انجام شوند.
منابع:
https://www.injurymap.com/articles/shoulder-blade-pain#how
https://www.spine-health.com/blog/7-possible-causes-pain-under-your-shoulder-blade
https://srosm.com/patient-education/blog/myofascial-release-vs-massage-which-do-you-need/
https://www.webmd.com/lung-cancer/guide/shoulder-pain-lung-cancer-link
درد کتف مخصوصا اگر در سمت چپ بدن شما باشد نیاز به پیگیری و بررسی دارد، مخصوصا اگر این درد همراه با تنگی نفس و درد در ناحیه قفسه سینه باشد بنابراین هرگز آن را نادیده نگیرید، برای دریافت نوبت از متخصص قلب می توانید با شماره های مرکز پزشکی طبیب برتر در ارتباط باشید
- درد کتف چپ – چرا کتفم درد میکند - آبان ۱۰, ۱۴۰۰
- سکتهی قلبی خفیف – خطرات، علائم، پیشگیری - شهریور ۱۸, ۱۴۰۰